美術紙導 為文化持燈

 2021-09-09
美術紙導 為文化持燈

早於19世紀,紙紮品在傳統風俗中已扮演重要角色,常見鄉村節慶裝飾用,亦是人與神明溝通的媒介,可粗略分為節慶紮作、裝飾紮作和喪葬紮作。位於油麻地的大昌隆紙號,創於50年代,為全港所餘無幾的家庭式作業紙號。負責人強哥自親戚手中接過家業,店舖經歷填海、地區環境轉變、生意轉型、時代變遷等挑戰與機遇,立至今。


經歷地區環境轉變時代變遷,店舖䇄立至今。


從親友手接大昌隆

強哥自八歲起跟隨父母工作,接觸紙紮業;18歲時,當時打理大昌隆的親戚,看見他工作態度認真,便將大昌隆交到他手上,讓他成為正式法人,而強哥也從未想過轉行:「邊有諗過,冇諗過咁多,都係有得做就得,最緊要都係搵到食。」

當時香港社會未正式發展,本地人生活並不富庶,人稱「三嫂」的強哥太太霞姐指出,當時工作不像現時可「為興趣」,只為生計。


大昌隆內的一切自開鋪以來保存至今,呈現本土舊式店舖格局。


社區發展業務轉型

1976年,政府為增加土地供應,由油麻地新填地街開始填海,大昌隆的生意業務開始面臨轉型。「本身我哋臨海,主要做水上人生意,每逢佢哋出海、大時大節就會嚟買紙紮品做儀式,每次都一籮籮直接搬上船;填咗之後就係宜家嘅新填地街,水上人都搵其他水上師傅紮,連岸都唔上,我哋都開始為鋪頭開闢新客路。」

現時大昌隆設有直屬工廠、送貨車隊,以香燭品、紙紮原料及成品批發為主,向本地無數間大、小紙紮鋪、殯儀業場地提供紙品訂購。「咁當然仲有啲散客喇,不過好多都係十幾年嘅熟客喇,有唔少專程由唔同區推㗎車仔過嚟搵我哋買,話買開有感情」,霞姐笑言。