(沙田)踩Roller巧滾動 點樣起身靠自己

 2021-08-26
(沙田)踩Roller巧滾動 點樣起身靠自己

「滾軸溜冰?係咪即係溜冰?」、「要喺街度練習咪好易識到壞人?」以往提到滾軸溜冰,家長們紛紛提出上述疑問和擔心。星霖滾軸運動(NOVA Skate)的李其鴻教說:「今時不同往日,滾軸溜冰呢項運動嘅發展已經好有規模,而且當中向參與者傳遞嘅訊息都好有意義。」


李教練:「有咗場地,先有訓練,再有未來。」


希望潤澤沉寂已久嘅滾軸運動。

星霖滾軸運動先有英文名NOVA,再𧗠生出中文名。「NOVA係新星,亦係拉丁文入面嘅『革新』」,意指希望以創新嘅模式發展滾軸運動。」星霖不限於固有的比賽技術或者營運模式,並且透過融合各種不同的運動技巧,開拓新的路向,發掘滾軸溜冰無限的可能性。「星霖中嘅『霖』字,係希望我哋可以好似甘霖咁,潤澤本地沉寂已久嘅滾軸運動,為佢再次興起盡一分力。」


一日比一日進步。


雖屬個人活動課程重視人際聯繫

滾軸溜冰屬於個人運動,相對較缺乏團體合作的機會,但星霖也會安排各種協作遊戲或組隊比賽訓練。李教練最希望可透過滾軸溜冰建立人與人的連結:「有次比賽前夕教練受傷,身為港隊嘅師兄師姐,為出賽經驗尚淺嘅師弟妹編排動作。」因為運動員的競爭激烈,「佢哋係忙碌嘅比賽期間仍然願意照顧後輩,係十分難得同值得嘉許嘅事。」


發掘滾軸溜冰無限的可能性。


學習嘅時候,必定會經歷多次跌倒。

這項運動鍛煉小朋友的技能和體能:「相對滑冰,我哋更講究小朋友對平衡性同協調性嘅精準度,但唔同項目對運動員嘅要求都唔同」,如速度滾軸溜冰在肌力和心肺能力嘅佔比會較大;藝術滾軸溜冰則對靈敏度和協調有更高要求。

此外,李教練指滾軸運動亦有助鍛鍊小朋友的心性發展:「學習嘅時候,必定會經歷多次跌倒,我哋希望小朋友從中學識『靠自己站起來』嘅精神。日文入面嘅『七転八起』,跌低七次,就要起身八次,而第八次就係為咗下一次準備,一日比一日進步。」


跌倒再起身,屢敗屢試、不屈不撓。


滾軸運動是非常自由的運動,同時也是一種移動的手段,並無一種固定的形式。「我哋希望宣揚滾軸溜冰無限嘅可能性,俾社會各界認識,並且將滾軸溜冰同唔同嘅元素融合,再引伸出各種新嘅想法。」因此,李教練希望滾軸溜冰的大自由度,能對學生們將來無論身在何處,都有所啟發甚至產生幫助。