(西貢)高球女教練 培育小孩揮for fun

 2021-09-10
(西貢)高球女教練 培育小孩揮for fun

在上月落幕的東京奧運會中,香港隊人強馬壯,表現備受矚目,亦令本地掀起運動熱潮。位於將軍澳的Tree Health and Sports,為集多功能於一身的運動休閒中心,不但設有多項運動課程,如高爾夫球、詠春及時下熱門的劍擊外,並提供按摩設備、兒童遊樂區和咖啡廳,適合一家大小同渡歡樂時光。

Tree Health and Sports前身為2006年成立的澳洲高爾夫球學院,後接管南華體育會的高爾夫球部,今年初更進駐澳南海岸Capri Place正式營業。

創辦人Lillian有見小朋友越發缺乏肌肉訓練、本地欠缺家庭式高爾夫球中心﹕「除咗想將呢樣運動推廣出去,我地都想有個地方可以俾家長帶小朋友嚟學嘢嘅同時,自己都可以有其他嘢做;爸爸嚟打波,小朋友又可以有自己嘅玩樂,邊一方都唔需要齋等。」



Lillian 希望令越來越多未來棟樑愛上揮桿。



三條標準16 米劍擊賽道。


個個都健康,『家庭樹』得以延續。

旨在建立兒童友善環境,有別他區只迎合成年人市場的高球場,亦想將家庭健康的概念帶進每個到訪家庭,「我地叫Tree,名副其實一棵樹,要有枝、有幹先可以叫做一棵樹﹔就好似一個家庭咁,唔只得祖、父輩組成幹,仲需要年輕嘅後輩去組成無數強健嘅分枝。」只有家庭每位成員都健康,一棵健康的「家庭樹」才得以延續。

Lillian揮桿擔任高爾夫球教練十多年,全因它極具挑戰性﹕「好多球類運動我都涉獵過,好似網球、兵乓咁放低十年廿年,都仲可以搓番幾下,但高爾夫球唔得。」除了持續不斷練習,亦是一個全新的運動世界:「同一時間,唔同階級或級數嘅人都可以一齊進行。無論係老人家、小朋友、球技厲害嘅、有錢定係基層嘅,只要係球場上,大家就一定係平等。」


Lillian :「球場上,大家就一定係平等。」


香港地價貴,又要改變社會固有概念。

一場歷時四至五小時的相處、切磋,可以從互不相識的陌生「波友」,建立「不打不相識」的友誼,還發現無數不同的世界:「平時好難認識一啲生活背景完全唔同嘅人,正因為打golf就做到」。

至於要做到冷門運動普及化,她指仍有挑戰:「香港地價貴,又要改變社會固有概念,唯有不斷宣傳運動嘅好處同將門檻降低。」


運動休閒中心位於澳南海岸。



打高爾夫球需運用全身300 多條肌肉。


港隊張小倫
任劍擊課總監


新冠疫情反覆,Lillian表示「有危就有機」:「任何行業都有一定嘅打擊,其實好感恩,如果冇疫情我哋都租唔到呢個咁舒服嘅地方。」

最近,疫情緩和、消費券推出;東奧延後,港隊於劍擊項目表現出色,本地奧運氣氛濃厚,促使香港家長為孩子投放更多運動教育資源。TreeHealthandSports「乘勝追擊」,大力推動劍擊課程,並且早在東京奧運會前,已邀請到港隊劍擊代表張小倫擔任課程總監。

「真係冇人估得到,劍擊課程成為我哋嘅熱門課程之一。」她希望可以乘著東奧的風,向大眾推廣一系列匯集於中心的運動項目。