(大埔北區)毒海過來人 單車導賞緣

 2021-09-10
(大埔北區)毒海過來人 單車導賞緣

Terry於毒海浮沉十多年,年輕時與家人關係惡劣。內心亦曾經掙扎,想脫離、想改變,但有心無力,他最後在2010年主動向路德會求助。以意志克服引誘,重投校園生活完成社工學位,並成為We-Cycle訓練單車導賞員,樂助社區。


Terry :「唔想再浪費生命,所以幫助人。」


推廣北區生態歷史文化

We-Cycle訓練單車導賞員,向公眾人士推廣北區生態歷史景觀及文化特色,又讓單車導賞員分享戒毒經歷,勇於面對自己不為人知的過去,亦藉此撕走大眾對戒毒人士的負面標籤。

此外,單車導賞員需要參加義工訓練,踩單車到偏遠地區為長者義務剪髮,讓戒毒者回饋社會,重過新生。脫離毒海後,成為單車導賞員的Terry坦言:「以pf前嘅生活好頹廢,嚟到嗰陣覺得好多嘢學,歷史、急救、體適能等等,都想學番一技之長,嘗試認真努力投入。」不過他指自己初時也不是好學員,雖然有心改變,奈何意志未夠堅定,依然掙扎於吸食與戒毒之間。


帶團推廣生態景觀。



We-Cycle 導賞員都是戒毒過來人或家屬。


30歲讀書憂與同學有代溝

人生已過近40載,頓覺欠缺意義,「30歲後突然覺得時間過得飛快,就想為自己做番啲嘢。」後來,他以學生身份報讀兩年的毅進課程,笑言需要厚面皮,但更需要勇氣:「去報名嗰陣,啲老師叫﹕『同學,可以過嚟填一填資料』,我過去電腦面前準備填嘅時候,個老師再講:『其實可以叫埋個同學過嚟填喎』,『Er…...我就係嗰個同學』。」由開學時各種憂慮,「話晒冇讀書咁多年,又同周圍嘅同學隔咗唔知幾多個代溝,驚相處唔嚟。」

後來,順其自然,反而令自己更放鬆,重新投入校園及學習生活,更讓他考上社工高級文憑課程。