工場支援自閉者 星星兒製月餅見驕陽

 2021-09-09
工場支援自閉者 星星兒製月餅見驕陽

位於葵興的星星堂於2017年底成立,為社會企業「安其兒」的食物工場,以製曲奇、小型西餅、蛋糕為主。工場旨在推廣健康美食的同時,協助自閉人士及特殊學習需要青年就業,使其融入社會、發揮所長,共同建構和諧、關愛的社會。

「始終主流學校對自閉症學童嘅認識,或者支援唔係好多。」創辦人阿Jo與拍檔,自兒女在小學階段,因義工活動而認識。「見香港近年越來越多自閉人士及特殊學習需要患者,佢哋就業困難嘅問題,一直係身為父母最大嘅憂慮。」由於自閉人士需要長期培訓、熟習,在利益掛帥的社會,商業公司難以投放資源訓練。


阿Jo 仔仔現時亦在星星堂幫忙。


二人均擔心孩子將來在職場難獲訓練和包容:「與其要佢哋出去謀一份工,不如我自己開公司,我請番我個仔。」自閉人士的適應和學習能力較一般人遜色,星星堂針對性的就業訓練,更能有效幫助自閉人士及特殊學習需要青年,去熟識職場運作及模式。「人哋可能一兩個星期就學到嘅野,佢哋可能要一個月,甚至更長嘅時間。」


星星堂近月出品無添加劑蔬菜麵, 收集賣剩蔬菜搾汁與麵粉混合製成。


是家也是學堂社工持續跟進

星星堂,是星星兒的學堂。阿Jo說:「自閉人士被稱為『外星嘅孩子』,希望星星堂可以作為佢哋嘅橋樑,連接學校與社會。」大型職訓機構雖然有開設職場訓練班,予特殊需要人士,但阿Jo有感欠缺後續支援﹕「好多時,當計劃同實習期一完,冇受聘嘅受訓者返去原本嘅中心,就未必會再有人幫佢哋搵工。」而他們則會與每個家庭保持聯絡,又與負責社工溝通,務求持續跟進。