(荃灣葵青離島)紮根地區 足球助攻後生仔發圍

 2022-07-14
(荃灣葵青離島)紮根地區 足球助攻後生仔發圍

「成績重要,畀荃灣後生仔踢波嘅平台同樣重要。」從荃灣足球會創會便加入球隊的副主席陳偉德,一直積極發展球隊青訓體系梯隊,為荃灣社區有志踢波的青年提供發展平台。「足球係學識紀律性、團隊合作嘅體育項目,畀後生仔球場上鍛煉。」抱著此信念,陳偉德一幹就是20年。


陳偉德:「踢波可鍛煉後生仔,訓練紀律培養品格。」


走在城門谷運動場的足球草坪上,陳偉德向記者介紹著荃灣足球會20年的發展。而他最關心的便是青訓梯隊的發展,「而家我哋有U6(6歲以下)、U8、U10……一路去到成年隊,各個年齡嘅青訓梯隊都有,好齊全。」


打波無嚟落雨,個天都鍾意我,圖為荃灣U9 足球隊(黃衫)與友隊比試。


輸唔緊要,總結經驗下次更加努力。

自幼在荃灣長大,一直在這個區踢波的陳偉德,深信青少年參與足球運動,可以從中培養體育精神,乃至步入社會如何適應的人生道路。「足球場上要尊重球證、遵守規則,咁就畀細路學識咪係紀律性。與隊友踢波嘅過程,咁就對團隊合作有咗概念。」

不僅如此,他認為足球場上令青年最大的得著,就是如何正確的面對失敗和挫折,「波係圓嘅,有輸有贏。輸唔緊要,總結經驗下次更加努力,年輕人從小體驗學識咁樣面對挫折嘅態度,對人生都係好有益。」


陳偉德從荃灣足球會創會便加入球會,一幹就是20 年。


兒童足球訓練營
家長同步有得操


暑期臨近,荃灣足球會將舉辦暑期兒童足球訓練營。陳偉德介紹該會近年來發展出特色項目,便是讓陪同兒童來家長亦有得操練,「母親可以跟著我哋嘅太極師傅練八段錦,父親則可以選擇操波。咁細路鍛煉嘅時候,家長都鍛煉,一舉兩得。」


小球員為荃灣成年隊吶喊助威。