聞西──大盤啤酒雞 唔止要辣仲要夠滑

 2022-07-28
聞西──大盤啤酒雞 唔止要辣仲要夠滑

究竟個太陽伯伯係唔係病咗呢?已經連續好多日三十五度以上,好在我係早出晚歸人士,日頭又吹住冷氣做嘢,但「戥」戶外工作嘅朋友仔辛苦。不過講熱香港點都唔夠歐洲咁熱,新聞話英國氣溫高達四十度以上,而且歐洲大多數人嘅屋企都冇裝冷氣,面對高溫的確比我哋嘆慣冷氣嘅辛苦好多!

最近網上討論點解歐洲多數地方冇冷氣,其實同地理位置有關,歐洲大部份國家都係位處地球緯度40度以上,即係祖國東北三省位置,所以暖氣比冷氣重要得多。除此之外,原來瑞士有明文規定禁止裝冷氣機,佢哋政府雖然大把錢,但更注重環保同健康,講到尾大家都係住喺地球村,你衰我都唔會好,點解唔一齊去愛護同珍惜佢呢?

寬麵索晒汁夠惹味



天氣越熱我就越想食辣,除咗因為冇乜胃口之外,食完辣嘢出一身汗個人反而會舒服咗。如果你都係嗜辣之徒,呢個大盤啤酒雞食譜就啱晒你喇!大盤雞來自新疆,主要材料有雞同薯仔,亦用上好多香料例如:花椒、香葉、辣椒乾、桂皮、八角等,其實都有啲似川菜。我記得第一次食呢個餸係喺西藏一家清真麵店,佢哋會配一種寬條麵索晒啲汁,又香又麻真係好好食。花椒嘅麻辣絕對係呢個餸嘅靈魂,不過自製花椒油都需要啲技巧,唔識就用現成嘅都得,另外啤酒可以令到雞肉更加嫩滑㗎!




乾香料:
月桂葉幾片
八角2粒
桂皮1塊
乾辣椒適量

醃料:
米酒2湯匙
生抽1湯匙
老抽1湯匙
胡椒粉少少

調味料:
豆瓣醬2湯匙
蠔油1湯匙

材料:
雞半隻
薯仔1個
番茄1個
黃椒半個
洋蔥半個
蒜蓉2湯匙
鮮菇適量
花椒油2湯匙
啤酒1罐



做法:
1. 雞件洗乾淨加醃料醃半個鐘,薯仔切半再切厚片,洋蔥、黃椒切塊、番茄去籽同樣切塊,乾香料要洗乾淨。