聞西──筍乾炆豬肉 送飯真筍盤

 2020-11-05
聞西──筍乾炆豬肉 送飯真筍盤

喺大家勁嗌冇得去旅行嘅同時,亦有好多人因為咁冇咗個飯碗,我講緊嘅係國泰航空宣布大規模重組。國泰打破香港有史以來最大規模嘅裁員計劃,一次過削減約8,500個職位,最令人可惜嘅係有35年歷史嘅港龍航空都即時停止營運。

曾幾何時,空姐空少對好多人嚟講都係一份「筍工」,可惜我英文唔掂,否則可能都會衝上雲霄。大家都以為呢份工唔駛錢就可以環遊世界,又有超平機票想幾時飛都得,其實你睇佢好事實未必咁好。我身邊嘅空中飛人滿肚苦水,有人做到腰酸背痛,有人俾「西客」鬧到狗血淋頭,日夜顛倒嘅生活真係好難頂。做港龍嘅朋友仔仲慘,因為通常飛短程即日來回,或者喺當地停留幾個鐘就要再飛,長期身體疲勞,簡直係非人生活。正所謂:一方有難八方支援,大家不妨留意一下身邊有冇工作機會,可以主動介紹一下俾有需要嘅朋友仔。你一個幫忙可能已經救到人哋全家。換著係我被炒,都好想有人幫吓我,如果你仲有份工,咁就要好好珍惜喇,因為真係今日唔知聽日事!唉。

呢個世界又點會有咁多筍工呢,好「筍」就有。好筍同工作機會都係有期間限定,食筍最佳時間當然係農曆年前後,春筍細嫩多汁味道鮮甜,我就最喜歡台式食法加沙律醬。為咗保存呢份美味,農民將筍直接曬乾,脫水之後筍香更加濃烈,乾筍需要油份滋潤以回復生氣,用嚟炆豬肉就最好不過,炆完之後油潤爽口又脆身,真係可以扒幾碗白飯!





醃料:
生抽
老抽
麻油及紹酒各1湯匙
糖及粟粉各1茶匙
鹽1/4茶匙

做法:
1. 筍乾要預先浸軟,沖洗乾淨後切段,薑切厚片再切粗粒、蒜頭略拍、臘腸切片備用。