簡易級親子郊遊路線 將軍澳探小夏威夷徑

 2020-11-20
簡易級親子郊遊路線 將軍澳探小夏威夷徑

抗疫多時,隨著住政府放寬社交距離措施,一家人開始走出屋企,到郊野公園抖抖氣。不過,近日每每去到郊遊勝地,都有可能遇上人山人海嘅場面。其實,想喺市區嘅行山徑欣賞自然美景,又唔駛跑到太遠。我哋就帶大家去位於將軍澳嘅小夏威夷徑睇瀑布,又唔駛花好多時間!

1. 由井欄樹出發行落山舒服啲


想行小夏威夷徑行得輕鬆一啲,可以選擇在井欄樹作為起點行去寶琳,絕大部分路段以落山為主。喺井欄樹巴士站落車之後,過行人隧道,就會見到前往澳頭村嘅指示牌,我哋就沿路進入。在正式走入小夏威夷徑前,大家可以留意一下一條曾經用來作引水道嘅小橋,家長可以讓小朋友估下條橋用途,增進一下知識。

在分坌路靠左,留意指示牌,稍後就正式進入小夏威夷徑。


2. 小峽谷映入眼簾鄉郊氣息濃


進入小夏威夷徑之後,目光好快就畀一大片草原吸引,行多兩步有一個小峽谷映入眼簾,由遠至近綠油油一片,風景十分怡人。據說上世紀初有商人喺附近經營麵粉廠,麵粉廠倒閉後,村民就將廢棄嘅儲水池改成小夏威夷游泳場,亦係小徑名稱由來。我哋就建議一家人盡量放慢腳步,邊行邊欣賞哩個寧靜嘅自然美景,暫時忘卻抗疫嘅緊張思緒!

3. 考考大家眼力搵出水壩遺蹟