聞西──雜菜蛋餅 去到邊都好食

 2022-02-24
聞西──雜菜蛋餅 去到邊都好食

曾經病毒好似離我哋好遠,除咗無得去旅行,要戴口罩同注意個人衛生外,生活總算正常。不過,隨住第五波疫情蔓延,大家開始感受到影響,宜家每個禮拜都有同事須強制性檢測,好多部門都有人中招。上星期終於輪到我office有同事屋企人中咗,全部同事要去檢測,原來真係殺到埋身先識驚㗎!

其實整個社會都受影響,不久之前菜價大幅飆升,四十蚊斤菜心不是夢,超市啲菜俾人搶晒,原來我哋嘅香港都可以變成咁(嘆氣)。我當然無同人搶菜,唔食幾日菜係唔會死嘅,況且我家雪櫃長期有急凍蔬菜存貨,例如青豆、西蘭花,想幾時食都得。事實上,急凍蔬菜嘅營養價值同新鮮比唔會差好遠,有營養師表示,用急凍方式處理蔬菜能夠將營養素及抗氧化物鎖住,所以菜貴嘅時候,急凍蔬菜絕對係好選擇。

因為大部份急凍蔬菜已煮熟,所以唔適合煮太耐。我會用最簡單嘅方法去處理,就係做蛋餅,方法係以前阿嫲教我嘅,蛋餅個邊煎到脆脆真係好好食!宜家仲可以加埋芝士添,連煎pan一齊上枱夠晒熱辣辣。蛋餅放咩材料都得,最緊要係冚蓋慢慢焗,蛋餅成型之後要喺蛋餅邊加油先會香脆,就好似大家面對疫情一樣,都要加油齊心抗疫呀!




材料:


急凍西蘭花300g
樽裝吞拿魚肉60g
雞蛋5隻
蒜頭3粒
Mozzarella芝士碎適量
鹽1/2茶匙
胡椒粉1/4茶匙

做法:
1. 先處理好各樣材料,將急凍西蘭花解凍,樽裝吞拿魚用叉略略壓散、剁碎蒜頭、打蛋加鹽及胡椒粉並拌勻。